måndag 2 juli 2012

Hur det började.

 Hur det började.
Det hela med dockskåperiet började julen 1979 när jag gav ett dockskåp till mina syskonbarn. Dockorna var så ebarmligt fula och jag kom att tänka på ett slags tyska dockor jag hade som barn. Huvud, händer och fötter var gjutna och ståltrådskroppen var lindad med tråd.

Alla butiker var stängda men i en tobaksaffär hittade jag flirtkulor och piprensare. Av det, remsor av en gammal t-shirt, ull och en näsduk med virkad kant tillverkade jag mina första dockor, två flickor. De behövde förståss varsin säng som tillverkades av balsaträ. Det här var ju jätteroligt och nu följde fler möbler till deras rum och en barnflicka att hålla reda på dem.En mamma och en pappa behövde de också och sen kom lillebror. Nu var där läge för hushållerska.Stomme till hus hittade jag på vinden, en trälåda som indelads i fyra rum. Ovanpå byggde jag till och fick ett barnrum och ett pigrum.

Det var ungefär här någongång jag upptäckte No 9 i Gamla Stan. Döm om min häpnad när det fanns möbler och annat just i den skala jag råkat bygga! Besöken blev många och efter mycket vändande på slantarna blev det en salongsmöbel och matbord med stolar.
 Det mesta fick bli hembygge. Kakelugnar byggde jag av papprullar eller av gips.Numera står detta hus hemma hos min syster och det är nu hennes barnbarn som försiktigt leker med det ibland.
Min syster ansåg att det fanns behov av ett badrum och en tvättstuga så det har vi gemensamt byggt i år i en källarvåning. Varken mannen, frun, barnsköterskan eller hushållerskan vill befatta sej med tvätten så en tvätterska skapades. Hushållerskan är dock inte för fin för att dricka kaffe med tvätterskan i tid och otid. Ja, så här ser det ut just nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar